Salmela yllättyi vastuusta: ”Muistan debyytin loppuikäni”
Santeri Salmela pelasi vielä syksyllä 2015 C-nuorten SM-sarjaa – ja joulukuussa 2016 Liigaa.

KooKoon puolustaja Santeri Salmela muistaa joulukuun 16. päivän 2016 vielä pitkään. Oranssimustien alakerta oli loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi pienessä pinteessä, mikä avasi tuolloin 16-vuotiaalle Salmelalle paikan Liiga-miehistöön.

Eikä mitä tahansa paikkaa, vaan ruudun ykkösparista ruotsalaisjätti Robin Jacobssonin viereltä vierasottelussa SaiPaa vastaan.

- Olihan se uskomaton kokemus! Muistan pelin varmasti loppuikäni. Jännitin ennen peliä paljon, mutta sain käännettyä sen voimavaraksi. Kun peli oli vielä Kaakon derby, niin olihan se… huh huh, Salmela veistelee.

Salmela pelasi Liiga-debyytissään 17 minuuttia ja yhden sekunnin.

- Pitää nostaa hattua meidän pakkidebytantille siitä, miten hän pelasi pelin. Salmela oli tänään aikamoinen pelimies, päävalmentaja Tuomas Tuokkola kehui ottelun jälkeen.

Pääsarjapelejä kertyi lopulta yhdeksän kappaletta ja niistä kuudessa peliaikaa yli 10 minuuttia. Peliaikakeskiarvoksi kellotettiin lopulta 11 minuuttia ja 17 sekuntia matsia kohden. Nuori puolustaja aloitti toissa kauden vielä KooKoon C-nuorissa, mutta nousi kevääksi B-nuoriin. Viime kausi alkoi A-nuorissa ja päättyi edustusjoukkueessa.

- Vuosi sitten tavoitteeni oli vain saada paikka A-nuorista. Odotin mahdollisesti paria peliä Liigassa, jos olisi pakkivajetta ja loukkaantumisia, mutta en näin paljoa, kuin niitä lopulta tuli. Olen aina vain koettanut tehdä kärsivällisesti hommia, mikä on pikkuhiljaa alkanut tuottaa hedelmää.

- Pelit menivät paria huonoa lukuun ottamatta ihan hyvin. Vauhtiin tottui, mutta paljon on vielä tekemistä luistelun kanssa, että siinä pärjää täysillä mukana.

Vaikka tehopisteiden sylkeminen eivät ole monipuolisen nuoren pakin ydinaluetta, kertyi niitäkin yhdeksässä pelissä kolmen syöttöpinnan verran.

- Pisteet tulivat siinä sivussa, vähän onnellakin. Niiden suhteen ei ollut mitään tavoitteita tai odotuksia, mutta tietysti kiva näin, että pari tulikin.

Salmela on kuulunut ikäluokkansa maajoukkuekalustoon alusta saakka. Viime kaudella tilastoihin kertyi 25 peliä leijonapaidassa.

- Suomea on aina hieno edustaa ja maajoukkuereissut ovat aina makeita kokemuksia. Olen saanut maajoukkueessa hyvän roolin puolustuspään puolustajana.

- Kävimme pari kertaa Tshekissä, kerran Ruotsissa, kerran Venäjällä ja kauden päätapahtuma oli World Hockey Challenge, joka pelattiin Kanadan Sault Ste. Mariessa. Syksyllä pelasimme Vierumäellä muutaman pelin Venäjää vastaan, mutta muuten pelit olivat aina ulkomailla.

KooKoo on ollut omatoimisella treenijaksolla viiden viikon ajan.

- Hyvin on mennyt! Pieni nilkkaoperaatio keväällä sotki paria viikkoa, mutta nyt mennään täysillä. Hauskaa on ollut ja kovaa on menty.

- Nyt heinäkuussa olen käynyt Haminassa jäällä A-nuorissa pelaavien Oskari Leväsen, Samuli Niinisaaren sekä Lauri Hirvosen sekä B-nuorissa pelaavan Mathias Hännisen kanssa. Pari kertaa viikossa käyn myös agenttini kautta Espoossa harjoittelemassa muiden maajoukkuepelaajien kanssa. Kavereiden kanssa on kivempi treenata kuin yksin.

Ehtiikö nuori pelaaja lomailla kesällä lainkaan?

- Kesä menee kovaa treenatessa, mutta vähän on pakko pitää lomaakin. Esimerkiksi juhannus meni mökillä rentoutuen tyttöystävän ja perheen kanssa. Elokuun alussa pitää olla myös henkisesti valmiina ja latautunut.

Ennen omatoimijaksolle siirtymistä KooKoo leireili kaksi päivää syvällä Utin metsissä.

- Metsäleiri oli hauska ja ainakin erilainen kokemus. Sain varmaan suuntaa siitä, millaista armeijassa on, Salmela naurahtaa.

Lue myös

Uutinen
24.5.2018
Suomen A-maajoukkueen tulevan kauden valmennusryhmä julkaistiin torstaina.
Uutinen
23.5.2018
Kymenlaaksolainen vai kouvolalainen? Musta vai oranssi? Vai molempia?
Uutinen
21.5.2018
KooKoo-lounaalla tarjoillaan tällä viikolla muun muassa makaronilaatikkoa, kaalikääryleitä, lihamureketta, uunimakkaraa ja possunleikettä.

Pääyhteistyökumppanit kaudella 2017-2018