KooKoo–B: ”Koko kausi ylös ja alas”

Vaikka KooKoo–B:n kausi päättyi pettymykseen, tapahtui päävalmentaja Lovro Bajcin mukaan myös paljon hyviä asioita.

KooKoon B–nuorten joukkue aloitti viime kautensa SM-alkusarjassa, mistä tie vei alempaan SM-jatkosarjaan. Joukkue jäi lopulta kymmenen joukkueen sarjassa kahdeksanneksi.

- Tulos oli tietysti pettymys, mutta jos mietitään koko kehitysprojektia, niin monta asiaa meni myös oikeaan suuntaan, KooKoo–B:n päävalmentaja Lovro Bajc kommentoi.

- Lopputulos on urheilussa aina kiinnostava ja tärkeä asia, mutta mielestäni tässä ikäluokassa on vielä tärkeämpää se, miten pystyy kehittämään pelaajia seuraavia tasoja varten... Tasoja, joilla menestyminen tuloksellisesti merkitsee enemmän.

SM–alkusarjassa oli mukana 16 edelliskauden parasta joukkuetta. KooKoon ohella alempaan jatkosarjaan päätyivät HIFK, Blues-akatemia, SaiPa, Pelicans ja K-Kissat.

- Teimme kesällä kovasti töitä, jotta olisimme olleet valmiita ikäluokan huipun vaatimaan fyysiseen tasoon. Kesti aika kauan, ennen kuin pääsimme eroon juurtuneista päivittäisistä tavoista.

- Haasteita riitti koko projektissa sekä henkisellä että fyysisellä puolella. Pojat kehittyivät paljon, mutta 11 kuukauden puristus ei vain aivan riittänyt viimeiseen ponnistukseen riman yli.

Alemmassa SM–jatkosarjassa KooKoo jätti taakseen SaiPan ja K-Vantaan. Pelaamistaan 18 ottelusta KooKoo voitti seitsemän.

- Menimme koko kauden ajan ylös ja alas. Suurin ongelmamme oli se, että emme pystyneet pitämään tasoa joukkueena. Tuloksetkin näyttävät, että johdimme montaa peliä, mutta hävisimme lopulta.

- Haluan kiittää apuvalmentajia ja johtoryhmää siitä, että joukkueen työympäristö oli koko kauden ajan hyvä ja hedelmällinen. Kaudesta täytyy kiittää myös urheiluakatemiaa ja C-junioreita, joilta saimme keväällä pelaaja-apuja.

Alemman SM-jatkosarjan kahdeksas tietää sitä, että KooKoo–B aloittaa ensi kauden B–nuorten Mestiksen alkusarjassa.

- Putosimme korkeimmalta tasolta syksyksi Mestiksen alkusarjaan, mutta se ei ole meille huono juttu. Pitää ymmärtää, että myös junioripuolen täytyy kehittyä. Tämä on hyvä mahdollisuus istua alas ja kehittää ohjelmaa. Edustusjoukkue ja A–nuoret ovat nyt korkeimmalla tasolla, mutta muut juniorit eivät nouse sinne ilman kovaa työtä.

Päättynyt kausi oli slovenialaisluotsin ensimmäinen Kouvolassa. Urheilukaupungin olosuhteet saavat päävalmentajalta kiitosta.

- Kouvolassa on todella hyvät resurssit pelaajille ja joukkueille onnistua ja kehittyä. Meidän koko junioripuolen täytyy istua alas ja miettiä, miten voimme kehittää junioripolkuamme ja pelaajien kehitysmahdollisuuksia organisaation sisällä.

KooKoon junioriputken pää harppasi vuosi sitten paljon eteenpäin, kun sekä edustusjoukkue että KooKoo–A nousivat ylimmille sarjatasoille. Liigakiekkoilu Kymenlaaksossa on junioripelaajien saavutettavissa kovalla työllä.

- Nyt kun edustusjoukkue on Liigassa, ammattilaisuus ja unelmien tavoittelu omassa seurassa on mahdollista. Meidän täytyy kehittää kulttuuria siihen suuntaan, että pojat tähtäisivät päämäärätietoisemmin Liigaan.

- Pelaajien pitää ymmärtää, että jääkiekko ei ole enää tässä kohtaa lapsuudenharrastus, vaan tarkoitus on kehittyä kohti ammattimaisuutta ja ymmärtää mitä se tarkoittaa. Harrastekiekkokin on tietysti tärkeä asia, mutta sitä varten on omat sarjansa.

Bajc korostaa koko junioriorganisaation yhteistyön tärkeyttä. Luotsin mielestä lukumäärällisesti rajallisemmasta pelaajamateriaalista täytyy saada kaikki irti.

- Pääkaupunkiseudun ulkopuolella on vähemmän pelaajamateriaalia, josta valita. Sen takia pienemmillä paikkakunnilla junioriohjelman täytyy olla niin hyvä, että se kehittää pienemmästä materiaalista yhtä kovia pelaajia.

- Toivottavasti muutamassa vuodessa olemme tilanteessa, jossa A-nuorten joukkue on täynnä kouvolalaisia pelaajia ja edustuksessakin nykyistä enemmän.

KooKoon B–nuorten valmistautuminen kohti uutta kautta 2016–2017 on jo alkanut. Kun edellinen ikäluokka vanhenee ylempään ikäluokkaan tietää se luonnollisesti joka vuosi muutoksia myös alempiin junioriluokkiin.

- Ryhmässä kesäharjoittelee tällä hetkellä 30 pelaajaa, joista kahdeksan oli mukana myös viime kaudella. 1999-ikäluokka on pieni, mutta se antaa 2000-ikäluokalle enemmän tilaa ja vastuuta. Heidän täytyy nyt ottaa johtavaa roolia alusta asti, mikä on hyvä, koska he ovat sitä kaksi seuraavaa kautta.