Pöysti: ”Olisipa jo syyskuu!”

Laitahyökkääjä Eetu Pöysti karistaa KHL:n pölyt jaloistaan ja siirtyy ensi kaudeksi KooKoon oranssimustiin väreihin.

- Olen ihan fiiliksissä! Toivon vain, että syyskuu tulisi mahdollisimman nopeasti, hyökkääjä Eetu Pöysti tunnelmoi alle vuorokautta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Pöysti allekirjoitti KooKoon kanssa vastikään yksivuotisen sopimuksen. Miehen into on ymmärrettävää, sillä laiturin edellisestä pelistä on aikaa lähes kahdeksan kuukautta. Hyökkääjän viime kausi näet päättyi viime syksynä vain kuuden pelin jälkeen loukkaantumiseen.

- Ikävä jääkiekkoon on niin kova, että en ole pystynyt edes katsomaan MM-kisoja. Ärsyttää niin paljon, kun en ole itse päässyt hetkeen pelaamaan.

Viime kuukaudet Pöysti on viettänyt Yhdysvalloissa Kalifornian auringon alla itseään kuntouttaen.

- Tälläkin hetkellä seison Los Angelesin iltaruuhkassa. Tulin tänne, koska minulla on täällä sama kuntoutusvalmentaja, jota esimerkiksi monet NFL-pelaajat käyttävät polvivaivojen kanssa. Ja toinen syy oli Suomen talvi ja tämänhetkinen kevät, josta olen jonkin verran kuullut, Pöysti naurahtaa.

- Olen täydessä kunnossa, kun kiekko tippuu jäähän syksyllä. Viime kausi lievästi sanottuna harmittaa, joten omalta kohdalta tarkoitus on palata siihen, missä olin vuosi sitten; eli tavoite on pelata taas uran paras kausi.

Pöysti pelasi kolme viimeistä kautta venäläisvetoisessa ruplaliigassa Helsingin Jokerien ja kiinalaisen Kunlun Red Starin joukkueissa.

- Olivathan ne makeita kausia, vaikka edellinen tietysti loppuikin lyhyeen ja isoon pettymykseen. KHL on Liigaan verrattuna pelillisesti erilainen sarja. Oli hienoa päästä pelaamaan ihan huippu jätkien kanssa ja uskon, että opin viime vuosina paljon uutta.

- Kiinassa kaikki oli uutta. Koko joukkue ja organisaatio vähän hakivat vielä, että mihin tässä on ryhdytty. Välillä tuntui, että kukaan ei tiennyt mitä tapahtuu ja missä pelataan, Shanghaissa vai Pekingissä. Täytyi mennä ihan päivä kerrallaan, kun aina aamulla tuli tietoa, että mihin mennään treenaamaan.

Nyt edessä on paluu Suomeen ja kotimaiseen Liigaan, jota laituri pelasi viimeksi Espoon Bluesissa kaudella 2013-2014.

Pöystin edellisellä Liiga-kaudella KooKoo pelasi vielä Mestistä ja juhli keväällä kakkostason mestaruutta. Oranssimusta joukkue ei ole siis edes vastustajana tuttu, mutta konsultaatioapua on ollut tarjolla toissa kaudella KooKoossa pelanneilta Mikael Kurjelta ja Ari Vallinilta. Lopullisesti hyökkääjän vakuutti puhelinkeskustelu päävalmentaja Tuomas Tuokkolan kanssa.

- Olen kuullut KooKoosta pelkkää hyvää, joten ei tarvinnut hirveästi miettiä, kun sieltä osoitettiin kiinnostusta. Juttelin vielä valmentajan kanssa ja silloin tiesin, että tuonne minä haluan. Puhuimme Tuokkolan kanssa siitä, mikä on minun tämänhetkinen tilanne, minkälainen joukkue on kasassa ja millaista lätkää hän haluaa pelattavan. Kuulosti minun korvaan todella hyvältä, mitä hänellä oli sanottavana.

- Mitä olen joukkueesta nähnyt ja tiedän, niin ensi kaudella nähdään varmasti nälkäinen KooKoo. Diggaan sellaisesta.

Liigasta KooKoo ei ole Pöystille tuttu, mutta omakohtaista kokemusta löytyy yhden Mestis-ottelun verran.

- Pelasin joskus juniorimaajoukkueessa KooKoota vastaan Kouvolassa. Se on ainoa konkreettinen kokemukseni. Muistan vain, että minut lanattiin siinä pelissä ihan pystyyn!

Kouvola on Suomen paras kaupunki, mutta profiililtaan hieman erilainen kuin mihin Pöysti on tottunut Helsingissä, Espoossa ja Pekingissä. Kulttuurishokkia ei silti tarvitse pelätä.

- Olen minä Kouvolassa käynyt, eli ei ole ongelmia sen suhteen. Lyhyellä otannalla se on hieno paikka ja on makeaa päästä sinne asumaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Odotan sitä yhtä lailla kuin lätkäkauden alkua. Jääkiekkoon kuuluu kaukalotapahtumien lisäksi muukin elämä. Uskon, että ainakin Kouvolan kahvilat tulevat tutuiksi.

Liiga on uudistunut Pöystin poissaollessa muun muassa kolmella uudella joukkueella.

- Liigaa on tullut seurattua myös KHL-vuosina. On harmi, miten paljon asioita uutisoidaan negatiivisen kautta, vaikka minun mielestä Liigassa on tapahtunut paljon makeita juttuja! Tosi hyviä nuoria pelaajia nousee pinnalle koko ajan ja sarjan taso on mielestäni erittäin kova.

Pöysti on KooKoossa varsin kokenutta kalustoa, sillä kokemuspakista löytyy yli 300 Liiga-matsia ja kolme kautta KHL:ssä. Juniorimaajoukkueissa hyökkääjä on nähty kahdesti sekä alle 18-vuotiaiden että alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja A-maajoukkueessa yhden Euro Hockey Tourin turnauksen verran.

- Oma kokemus rinnastuu aina joukkueeseen. Jokereissa tuntui nuorelta, mutta Kiinassa meillä oli niin nuori porukka, että olin jo vähän kokeneempi äijä. Vastaavasti HIFK:ssa oli aikanaan ihan pikkupoika, mutta Bluesissa vanhempaa kaartia. Olen pelannut ammatikseni kymmenen vuotta, eli onhan tässä jotain varmasti matkan varrella oppinut.

Olet työteliäs ja luisteluvoimainen hyökkääjä. Vai kuinka?

- Hah hah, tämä on aina ärsyttävä kysymys, mutta olet ihan oikealla tiellä. Olen aina jättänyt kaiken kaukaloon. Pystyn tekemään myös pisteitä, mutta pelaamiseni lähtee työnteon ja luistelun kautta. Jos ne eivät ole pelissä mukana, niin pelaamisesta ei tule omalla kohdallani mitään.